Inspiration till trädgården

Här ska vi gå igenom några idéer till hur din trädgård kan bli din drömträdgård! Det är tips som kräver lite mer tid och energi, samt i en del fall pengar också. Det är en del mer avancerade tips för att höja ribban på din trädgård till proffs nivå.

>Marksten

 

Det blir väldigt vackert att anlägga marksten i en trädgård. Det finns i väldigt många material som granit, skiffer, kalk och sandsten. Du kan även anlägga marktegel. En fördel är att marksten rätt skött, blir bara vackrare med åren. Marksten finns även i betong. Då kan du få det i alla möjliga former och färger. Betong är ett lättskött material och ser fräscht ut. Så första steget är att välja vilket material du föredrar. Sök på internet och titta på bilder, åk sen iväg se det i en affär. Välj det du tycker är snyggast. Pengar kan givetvis vara en begränsande faktor. Natursten är mycket dyrare än betong ska man komma ihåg.

Underarbetet är det viktigaste då man lägger marksten. Gör du ett gediget jobb här, så kommer det gå fort att lägga ut själva markstenen. Man måste alltid vara noggrann för att få passningen bra och fin. Underarbetet består i att först gräva ut cirka 15-20 cm för gångar och uteplatser. För garage så är det andra riktlinjer, då det ska tåla ett större tryck. Då det är utgrävt ska man fylla upp med ett bärlager på cirka 10-15 cm. Här måste du ha en maskin som packar det tätt, den kallas för vibratorplatta. Efter detta kommer bärsand på cirka 1-3 cm. Sen kommer man till markplattorna och fogarna. Som du ser är det en hel del jobb. Och detta är bara en översiktlig introduktion, du kommer behöva läsa in dig ordentligt om du ska göra det själv.

 

Pool

En annan stor ide är att ha en pool i din trädgård. Beroende på hur mycket plats det finns till förfogande. Det kan vara skönt att bara ha en liten pool, där man kan plaska i en varm sommardag, finns utrymmet, kan man göra en lång pool som man dessutom kan simma i också. Även här blir det väldigt snyggt med marksten runt poolen. Det som kan göra poolen extra snygg är belysningen. Ha undervattens lampor som sakta skiftar i olika färger, man kan till och med göra såna bildspel programmerbara i takt med musik eller tiden på dygnet.

Detta är två större idéer som tar din trädgård till en helt annan nivå!