Få fler fåglar i trädgården

Ni i vintertid gäller det att tänka på våra flygande vänner som inte flyttar söder ut, nämligen våra övervintrande småfåglar.

Dessa djur har väldigt svårt att själva hitta mat på vintern när snön täcker i princip all mark där de annars letar efter mat. Småfåglar tycker i alla fall jag är väldigt mysigt att ha i trädgården på vintern och tänkte därför ge lite bra tips hur man på bästa sätt kan få fler fåglar i trädgården.

Som du säkert förstår handlar det om fågelmaten, men kanske inte bara frön eller de populära bollarna utan även olika frukter och nötter tycker fåglarna om att mumsa i sig på vintern. Men hur ska du servera dessa godisbitar för att fåglarna ska enkelt ska kunna äta dem. Jag köpte för ett tag sen ett billigt fågelbord men detta va rena skräpet. Efter en period med varmt väder samlades väldigt mycket vatten på bordet, när det sedan frös på så blev det en isgata av allt ihop och fröna frös plats, och i stället för att mata fåglarna så läskade jag dem då de inte kunde komma åt de fastfrusna fröna.

Så det du ska tänka på är att ha öppna bottnar eller så att vatten på annat sätt kan rinna undan och inte frysa in fröna för fåglarna.

Fågelmatare-Romantic-Nelson-Garden1-1024x779

Vad jag tycker är väldigt snygg är att köpa en billig fågelbur på nätet som du sedan behandlar med en bra färg så att den klarar av att vara utomhus. En fågelbur med galler helt runtom, se bild.

I dessa hänger du lite olika varianter av fågelmat och lämnar sedan buren öppen hela tiden. Detta gör det möjligt för alla småfåglar som du vill mata att flyga in och äta, men håller större fåglar borta. Du slipper att skatorna tar din mat och småfåglarna kan sitta där inne och mumsa i lugn och ro.

Har du andra tips så dela gärna med er, hur ser det ut i er trädgård på vintern?