Trädgårdsplanering

Det sparar både tid och pengar att planera trädgården innan den skapas eller byggs. För nyblivna trädgårdsägare är det bästa rådet att faktiskt inte göra någonting. Trädgårdsinspirationen kommer ofta till dig genom att spendera tid i trädgården och ta till vara det som redan finns där. Det är viktigt att ta sig tid och lära känna trädgården. Prova att sätta dig ner i trädgården och observera olika saker. Hur faller ljuset? Var finns fina utsiktsplatser? Var behöver insynen skärmas av? Var blåser det mest? Var stannar vattnet kvar efter ett häftigt regnfall? Vad ska trädgården användas till? Vissa vill ha en lugn oas medan vissa vill ha en plats för barnen att springa runt. Var realistisk med dina mål och låt fantasin flöda.

Här är en lista på råd och inspiration:

  1. Fundera över vad du orkar med och har tid till
  2. Ta ett projekt i taget och gör din trädgårdsplanering innan du går ut i trädgården
  3. Satsa på säkra kort, tänk på klimat och läge
  4. Hitta inspiration från hur andra gjort
  5. Våga ändra dig under processen om du känner att något inte blir som du tänkt dig
  6. Investera i bra redskap, det lönar sig i längden och arbetet blir roligare

Något av det viktigaste att fundera över är hur mycket tid du vill ägna åt trädgården. Många lösningar är snygga men inte praktiska om du inte vill lägga mycket tid på trädgården. Det finns lösningar som kanske kräver mycket i anläggningsfasen som sparar in arbete på sikt.

Trädgården ska vara njutbar året runt och det gäller att inte bara skapa en trädgård som är vacker bara under vårens första veckor. Intrycket inifrån huset är också viktigt och fundamental för trädgården. Det är en plats som passeras varje dag eftersom vi tillbringar en stor del inomhus, då njuter vi kanske mest av trädgården från köket eller vardagsrummet.