Enkla tips till den perfekta uteplatsen

Det finns en hel del du kan göra med din uteplats. Saker som belysning, altan, möbler och dekorationer kan förändra utseendet och göra den extra härlig. Här är bra tips på hur man kan skapa den perfekta uteplatsen:

Tänk på läget: Vill du satsa på kvällssol eller morgonsol? Beroende på när du vill använda uteplatsen är det bra att fundera över när man vill ha som mest ljus.

Satsa på växtlighet: Växter är en bra detalja att pryda väggar med. Konst är inte praktiskt att hänga upp på väderutsatta platser vilket gör att växter är perfekta. Det finns olika lösningar för att jobba med växter på vertikala ytor. Planteringssäckar är en lösning som gör det möjligt att enkelt sköta om växterna.

Skapa stämning med belysning: Det blir allt vanligare att arbeta med belysning både inomhus och utomhus. Att skapa belysning som tilltalar alla våra sinnen kan göras med hjälp av lyktor, solcellslampor och batteridrivna ljus. För att kunna njuta av grönskan långt in på natten kan du belysa de mörka hörnen i trädgården. Det finns ofta en allmänbelysning på altan och balkong som ljuskälla. Komplettera gärna den med ljusslingor eller lyktor.

Välj rätt möbler: Det bästa med uteplatsen är möjligheten att kunna sitta ute och äta eller umgås. Det finns stora variationer och möbler som passar både mindre och större ytor. Har du en liten yta kan cafémöbler fungera bra, vid större ytor är bland annat soffor populära. Känner du dig händig kan du testa skapa en egen soffa av lastpallar.

Skydd från solen: Även om alla längtar till varmare tider och soliga dagar så kan det vara skönt att svalka sig på en skuggig plats. Parasoll, jauliser och gardiner passar bra för att skapa solskydd. Gardiner kan dessutom skapa en högre mysfaktor och ge en sval inramning till uteplatsen.