Tips till din trädgård

Några tips till din trädgård

Ibland kan man behöva lite nya idéer för sin trädgård. Därför har vi sammanställt ett antal enkla och bra tips för din trädgård och odling.

Färger

Det är alltid roligare med många och vackra färger. Speciellt i en trädgård. Vad har du själv för favoritfärg? Varför inte satsa på denna färg. Det är snyggt om en färg dominerar, till exempel rött. En röd blombänk eller en röd blomrabatt kan bli snyggt. Variera med små gröna växter. I färglära talar man om komplement färger, de passar extra bra. Just rött har cyan som komplement färg. Du kan prova blanda in några växter i cyan ton.

Stenar

Stenar är lika vackra som blommor. Man kan bygga vad som helst med stenar. En stenmur ser alltid snyggt och prydligt ut. Du kan spara stenar som du tagit upp ur ditt trädgårdsland, och börja bygga en mur. Med tiden blir det en fin mur. Du kan också bygga avgränsningar runt ditt trädgårdsland. Det är fint att sätta in mer ädla stenar, till exempel rosenkvarts eller ametister. Du kan ropa in såna på auktioner till en mindre peng. Eller åka ut i skogen till nån gammal gruva och hitta själv rosenkvarts eller skiffer.

Saker

Titta igenom saker du inte använder eller ska slänga. Det kan finnas fina vaser som kan användas. Du kanske hittar andra guldklimpar som skulle se snyggt ut i trädgårdslandet.

Ingång

Själva ingången till ditt land kan du göra mer spännande. Varför inte göra en portal? Du kan bygga en båge och klä den med växter, eller bara måla den snyggt. Mer avancerat är att gjuta en portal och använda stenar också i den. Det finns också att köpa helt färdiga portaler om man hellre vill det.

Placeringar

Placeringen av växter är också viktigt. Titta hur solen går upp och ner över landet ditt. Titta på vilken höjd de olika växterna är på. Flytta om dom om de skulle passa sig bättre i någon annan placering.

Blickfång

Stamma upp gamla gröna blommor och växter. Även här kan du använda dig av stenar under växten ifall det ser tråkigt ut. Variera, och ändra efter årstider. Var dig själv och uttryck dig själv.

Stilleben

Stilleben är alltid vackert. Det är enkelt att skapa enkla stilleben. Sätt ihop gamla krukor, stenar återigen, växter och redskap till ett vacker motiv. Även här går det bra att variera med årstiderna.

Kryddor

Det är charmigt och nyttigt att odla sina egna kryddor. Gör ett eget kryddland nära trädgården. Kryddor kan odla både för doftens och smakens skull Du kan odla kryddor i vanliga krukor också. Ha kryddorna nära ditt eget hus, så blir det enkelt att plocka in färska kryddor då du ska laga middag.

Entre

Gör en vacker entre. Använda växter och stenar här med. Naturmaterial ser vacker och charmigt ut. Det är miljövänligt också. Använda grenar och små kvistar för att dekorera din trädgård.

Gräsmattan

Underhåll din gräsmatta. Du behöver en del bra redskap för detta, samt tid och tålamod. Du ska se till bli av med tuvor och mossa i din gräsmatta. Man börjar redan i april/maj med att ta bort mossa. I maj kan du börja ta bort ogräset i din gräsmatta. Samtidigt som du gödslar.

Häck

En häck kan se både snyggt ut och förhindra insyn. En häck kan också ge en mer ombonad stämning. Det behöver inte vara så svårt att göra en häck. Du kan göra en fin häck av höga blommor, till exempel solrosor. De växer fort och högt. En annan bra växt är Rosenskära. De ska sås i april. Om du har en spalje runt dina utemöbler så är Humle en bra klätterväxt. Det ger ett fint insynsskydd och blir grönt och fint.

Lökväxter

Det som är bra med lökväxter är att de blommor väldigt mycket. Dahlia är en bra och vacker lökväxt. Dessa ska planteras i augusti eller september och kommer att blomma nästa vår. Det finns att köpa drivna lökväxter, så att du kan få fina blommor redan på första sommaren.

Det finns mycket annat man kan göra. Kom ihåg att ha rent runt ditt hus, låt inte skräp eller grejor från garaget ligga framme, det drar ner helhetsintrycket av dina nya trädgård.