Smarta val ger lättskött trädgård

Med lite eftertanke och mycket planering kan du göra så att din trädgård blir väldigt lättskött och inte alls tar sån tid. Det är lätt annars att få en stor gräsmatta och trädgård som tar all din lediga tid.  Börja med att planera.

Planering

Låt gräsmattan vara på stora tomma ytor. Ha inte växter här och där, det tar lång tid att klippa. Har du en stor fin ren gräsmatta kan du även köpa en robotgräsklippare som gör ett utmärkt jobb numera. Det finns robotgräsklippare idag som klarar hinder galant och som man kan schemalägga. När du har varit borta över helgen, kan du komma hem till en nyklippt gräsmatta!

Dela sen upp trädgården i olika delar. gräset ska vara för sig, blommorna för sig och kryddlandet för sig. Låt också blommorna vara avdelade, ha samma växt inom samma yta. Det kan vara bra att avgränsa rent fysiskt också med kantstenar eller liknande. Detta gör det svårare för växterna att sprida sig över avgränsningarna också.

Det kommer behövas underhåll, två storstädningar om året på våren och hösten. Se till så att ogräset håller sig borta och klippa gräsmattan. Men detta behöver inte ta sån mycket tid nu.

Vad är det som tar tid?

Rosor är populärt men tar väldigt mycket tid. De kräver mycket underhåll och skötsel, sen är de känslig också.

Hallonbuskar är också nåt som kan ta tid. Det sprids snabbt och riskerar att ta över. Vill du ha hallonbuskar och hallon, så låt dessa växa väldigt separerat och avgränsat.

Överarbeta inte gräsmattan. Ska den se ut som på golfbanan, får du lägga mycket tid på den dagligen. Men en enklare gräsmatta kräver bara minimalt underhåll, stor, ren och avgränsad ska den vara.

Vad tar inte tid?

Det finns många lättskötta växter. Den vackra röda sockblomman har fina blad, blommorna är röda och gula och blommar redan i maj. Du ska plantera dessa nära varandra, de kommer att växa sig närmare och närmare, och till sist så kan inte ogräset tränga igenom längre. Då blir det extra lättskött.

En kul växt är Idegranshäck. Det roliga är att du kan klippa till den så du får din egen kalle anka och muss pigg i trädgården. Den växer långsamt och är lättskött. Observera dock att den är giftig.

Smörboll är en mycket lättskött växt. Den klarar också av kyla bra. Så den kan odlas i hela Sverige.